Enerji Sektöründe Satın Almalar 2013 Yılında Hız Kesti

0
317

Danışmanlık şirketi PWC’nin raporuna göre 2013′te enerji sektöründeki birleşme ve satın almalar 7 milyar dolar ile 2012 rakamının altında kaldı.

Enerji sektöründe birleşme ve satın almalar 2013 yılında hız kesti. PWC’nin ‘Türkiye Enerji Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar-2013′ raporuna göre geçtiğimiz yıl 7 milyar dolarlık işlem gerçekleşti. Bu rakam 2012 yılındaki 9,5 milyar dolarlık işlem değerinin altında kaldı. 2013 yılında şirket birleşme ve satın almalarını çok büyük ölçüde yerli şirketler gerçekleştirdi. Rapora göre 2013 yılında 40 işlem gerçekleşirken toplam işlem değerinin büyük kısmını elektrik dağıtımı ve perakende şirketleri, Kangal ve Hamitabat elektrik santralleri ve Başkent Gaz için yapılan özelleştirme ihaleleri oluşturdu.

Petrol ve gaz segmenti ise 2013 yılında durgun bir seyir izledi ve bu segmentte yalnızca üç işlem gerçekleşti. Sektördeki birleşme ve satın alımlara yerli şirketler hâkim olurken işlemlerin yüzde 98′ini yerli yatırımcılar, yüzde 2′sini yabancı yatırımcılar gerçekleştirdi ve yabancı yatırımcı ilgisi rüzgâr enerjisi alanındaki birkaç işlemle sınırlı kaldı. Elektrik, doğalgaz dağıtım ve elektrik üretim şirketlerini içeren özelleştirmelerle, kamu şirketlerinin yer aldığı işlemlerin toplam işlem değeri içindeki payı ise 2012 yılında yüzde 67 iken 2013 yılında yüzde 92′ye çıktı.

2014 Enerjide Hareketli Geçmeyebilir

PwC Türkiye Enerji Sektörü Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, 2014 yılının da çok hareketli geçmeyeceğine dair sinyaller olduğunu belirterek, “Siyasi ve ekonomik belirsizlikler ile özelleştirme portföyünde eskiye göre daha az çekici varlıkların bulunması nedeniyle 2014 yılıyla ilgili öngörülerde temkinli olmakta fayda var. Bununla birlikte, Afşin Elbistan kömür madeni ve enerji santraline yönelik yeni bir yatırım kararı sektöre hareketlilik getirebilir. Diğer yandan, petrol ve gaz alanında durgunluğun devam edeceğini bekliyoruz. Akaryakıt sektöründe birleşme ve satın alma işlemlerini gerektirmeyen alternatif hacimsel büyüme modellerinin ortaya çıkması, işlem ortamının hareketlenmesini engelleyebilir” dedi.

Raporda, İGDAŞ’ın özelleştirme ihalesinin Mart 2014′deki belediye seçimleri ve 2015′deki genel seçimden dolayı ileri bir tarihe ertelenmesinin olası olduğu kaydedildi. Özelleştirilme kapsamında olan Yatağan, Çatalağzı, Yeniköy ve Kemerköy kömür santrallerinin ömürlerinin yarısını tamamlamış olmaları ve düşük verimlilik oranları nedeniyle çok yüksek teklifler almalarının beklenmediği de dile getirildi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments