Mardin’de Petrol Umudu

0
1047

Petrol Arama Faaliyetleri Güneydoğuda Artıyor

Dünyada olduğu gibi Türkiye de de petrol arama faaliyetleri, riskli ve pahalı yatırımlardır. Arama yatırımlarının riskli olmasını açılan kuyulardaki başarı oranı ve bulunan sahaların büyüklüğü belirlemektedir. Yapılan arama faaliyetleri genel olarak Güneydoğu Anadolu bölgesi ile Trakya’da yoğunlaşmıştır. Petrol oluşumuna elverişli diğer havzalarda da arama faaliyetleri umutlu alanlara kıyasla az olmakla birlikte sürdürülmekledir. Devlet adına müsaade, arama ruhsatnamesi ve işletme ruhsatnamesi alma hakkına sahip TPAO, petrol ve doğal gazın öncelikle kendi öz kaynaklarımızdan karşılanmasının gerekliliğinden hareketle, tahsis edilen bütçeler dâhilinde, hidrokarbon potansiyeli ispatlanmış bölgelerin yanı sıra henüz aranmamış yörelerimizde de imkânlar ölçüsünde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Diğer taraftan yurtiçinde arama yatırımlarının arttırılması, risk paylaşımı, know how teknoloji, yabancı sermayenin ülkemize transferi amacıyla ve daha geniş alanlarda arama faaliyetlerinde bulunmak üzere; kara alanlarının yanı sıra denizlerde de faaliyetlerde bulunmak üzere yabancı petrol şirketleri ile “Ortak Petrol Arama” anlaşmaları yapılmaktadır. Bunun en son örneği ; AR Tarım Organik Gıda şirketinin sahip olduğu ARP Petrol Arama Üretim Sondaj A.Ş tarafından Mardin’ de  başlatılan petrol arama fizibilite çalışması. 

Mardin’de petrol umudu

AR Tarım Organik Gıda’nın iştiraki olan ARP Petrol Arama Üretim Sondaj A.Ş., Nusaybin ve Midyat bölgesinde petrol arama faaliyetleri öncesi sahada sismik ve fizibilite çalışmalarına başladı.Borsa İstanbul’da hisseleri işlem gören AR Tarım Organik Gıda’nın %99,9 iştiraki olan “ARP Petrol Arama Üretim Sondaj A.Ş.”, Nusaybin ve Midyat bölgesinde petrol arama faaliyetleri öncesi sahada sismik ve fizibilite çalışmalarına başladı. Yapılan araştırmalara ve saha ile ilgili verilere bağlı olarak bir petrol yatağında bulunabilecek “emarelere” rastlanıldı. Toplam 49 bin 486 hektar olan petrol arama sahasındaki farklı noktalarda yapılan çalışmalardan olumlu işaretler alındı. Bu olumlu gelişmenin ardından önümüzdeki günlerde tam nihai raporların sonucuna göre ya yeni bir sismik ya da direkt olarak sondaj yapılarak kuyu açılması çalışmalarına başlanılacak.

15 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPACAK

AR Tarım Organik Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Arslan “Arp Petrol daha önce kamu ve özel sektör tarafından yaklaşık 400 kilometrekareyi kapsayan sismik çalışmalarının tamamını son teknolojik gelişmelere istinaden yeniden işlemeye başladık ve yorumladık. Sismik, saha ve kuyu çalışmaları bittiğinde 15 milyon TL civarında yatırım yapmış olacağız” dedi.Şehmus Arslan, BİST’te hisselerin işlem gördüğünü halka açık bir şirket olduklarını hatırlatarak “AR Tarım yatırımcılarına, bize bugüne dek duydukları güven için teşekkür ediyorum. İlk günden beri tarım alanında yürüttüğümüz çalışmalarımıza, yurtdışından ithal edilen petrolü ülke topraklarımızda çıkarmak için harekete geçmekten gururluyuz. Umuyorum ki en kısa sürede daha iyi haberleri ülkemize vereceğiz. Ülkemizde petrol ve gaz aramaları alnında kalıcı olabilmek için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” diye konuştu.

AR Tarım, Bismil Ovası’ndaki arazilerinde organik pamuk üretim faaliyetlerinin yanı sıra büyük baş hayvancılık için de harekete geçmişti. Şehmus Arslan tarım alanında çalışmalarına devam edeceklerini kaydederek şöyle devam etti: “Petrol arama faaliyetleri ülkemiz için önemli bir hizmettir. Bu alanda yapacağımız çalışmalar, tarımdaki faaliyetimizi engellemeyecektir.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments